Alopecia beschouwt men niet als een ziekte, maar kan een enorm effect hebben op het zelfvertrouwen. Haartransplantatie is kortweg het verplaatsen van bestaande haarzakjes en haren naar de kalende hoofdhuid. Die haren en haarzakjes komen van de achterzijde van het hoofd, (de haarkrans). Deze haarzakjes zijn zeer geschikt voor transplantatie naar kalende delen van de hoofdhuid omdat zij zelden vroegtijdig afsterven. Haartransplantatie kan dus een oplossing zijn voor verminderd zelfvertrouwen als gevolg van beginnende kaalheid. Ook voor wie al eens een haartransplantatie heeft ondergaan, biedt een nieuwe behandeling van later ontstane dunne of kale plekken goede mogelijkheden, zelfs wanneer u al vele jaren terug een haartransplantatie heeft laten doen.

Een haar blijft normaal gesproken drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten en valt dan uit. Na de uitval volgt er een rustfase van gemiddeld drie maanden. Vervolgens ontwikkelt zich in het haarzakje een nieuwe haar en herhaalt de cyclus zich. Elk haarzakje kan wel zo’n twintig haren voortbrengen. Maar sommige mannen (en vrouwen) krijgen last van kaalheid omdat hun haarzakjes gevoelig zijn voor het hormoon dehydrotestosteron (DHT). Dit hormoon hindert de goede doorbloeding van het haarzakje en daardoor wordt de groeifase van de haar korter. Zo’n 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt op deze manier ooit te maken met een vorm van kaalheid.

Overmatige haaruitval
Een mens heeft 100.000 tot 150.000 haarzakjes, dus het is volkomen normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Bij overmatige haaruitval of alopecia vallen er per dag veel meer haren uit. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke haaruitval, die vooral bij westerse mannen voorkomt, maar ook vrouwen hebben hiermee te maken. Bij vrouwen vallen de haren meer verspreid over het hele hoofd uit, terwijl bij mannen door haaruitval vooral inhammen of een wijkende haargrens ontstaan. Vrouwen krijgen bij haaruitval dus vaak dun haar, mannen worden (deels) kaal.

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben:

1. Erfelijke haaruitval: Gevoeligheid voor DHT leidt tot het welbekende mannelijk haaruitvalpatroon. In families ziet men vaak hetzelfde verloop. De kruin wordt dunner, of de voorste haarlijn vervaagt. Geleidelijk aan breiden de gebieden zich uit en vloeien samen.

2. Stoornissen in de hormoonhuishouding leiden soms tot haarverlies (schildklierproblemen of stoornissen in de vrouwelijke hormoonhuishouding). Wanneer het onderliggende probleem behandeld wordt, herstelt de haargroei zich vaak weer.

3. Na ziektes en/of een narcose komt soms ook haarverlies voor. Meestal zal het haar zich herstellen wanneer het lichaam zich herstelt.

4. Sommige geneesmiddelen veroorzaken haaruitval. De bijwerking van bijvoorbeeld chemotherapie, is zeer bekend. Wanneer de kuren afgelopen zijn, komt het haar vaak weer terug.

5. Ouder worden kan leiden tot haarverlies zonder dat er medische problemen zijn.

Haartransplantatie: een uitstekende oplossing
Haaruitval kan soms met medicijnen behandeld worden. De meest bekende medicijnen zijn Finasteride en Minoxidil. Finasteride (alleen op recept) kan haaruitval bij het mannelijke patroon verminderen. Minoxidil lotion moet men 2 keer per dag op de hoofdhuid aanbrengen. Elke oorzaak van haaruitval vergt een passende behandeling. Bezoek dus een arts met voldoende kennis van (haar-) zaken.